Acolliment residencial de xiquets, xiquetes i adolescents - Infancia
Acolliment residencial de xiquets, xiquetes i adolescents
Definició
L'acolliment residencial és una mesura de protecció mitjançant la qual es proporciona a una persona protegida un lloc de residència i convivència i una atenció orientada al seu desenvolupament holístic i comunitari.
Per a això, la Direcció Territorial de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives corresponent al lloc de residència del menor d'edat, formalitzarà aquesta mesura mitjançant resolució administrativa, previ acord de la Comissió de Protecció de la Infància i l'Adolescència, quan l'acolliment familiar resulte impossible o contrari al seu interès.
La conselleria amb competència en matèria d'infància i adolescència dissenyarà diversos programes d'acolliment residencial, en funció dels diferents objectius als quals pot respondre aquesta mesura, en el marc del pla de protecció, així com programes especialitzats per a atendre les necessitats singulars que, per les seues característiques i circumstàncies psicosocials, presenten determinades persones acollides.
- Formació integral, potenciant al màxim les fortaleses de la persona acollida i el seu desenvolupament intel·lectual, social, afectiu i de salut proporcionant un ambient segur i amb oportunitats de relació per a l'establiment de vincles positius. A aquest efecte, proporcionaran un ambient segur, enriquidor i amb oportunitats de relació per a l'establiment de vincles positius.
- Proximitat, procurant que l'acolliment es produïsca en la residència o llar més pròxima a l'entorn social i familiar de la persona protegida, llevat que resulte contrari al seu interès.
- Desinstitucionalització, que permeta reduir els períodes d'estada en la residència o llar, i promoga models de funcionament en nuclis reduïts, on la convivència es desenvolupe en condicions similars a les familiars.
- Participació dels xiquets, xiquetes i adolescents en les decisions que els afecten, assegurant l'accessibilitat universal. Totes les residències i llars hauran de disposar d'òrgans interns de participació que permeten prendre part en la seua gestió a tota la comunitat educativa.
- Oci educatiu, mitjançant la realització d'una sèrie d'activitats socials, culturals, esportives, mediambientals i de temps lliure, que permeten el desenvolupament holístic i comunitari de l'infant i adolescent, i que eduquen en hàbits de participació i en valors de compromís i inclusió social.
- Emancipació, promovent l'autonomia personal, la formació, la inserció laboral i els suports socials que les persones protegides precisen per a la seua vida adulta.
- Coordinació.En el desenvolupament de les seues funcions, les residències i llars, actuaran coordinadament amb els agents socials i del sistema de protecció que tinguen relació amb la persona protegida o, quan així ho requerisca el pla de protecció, amb la seua família d'origen.
- Inclusió, adaptant el seu funcionament, equipament i espais a la diversitat funcional o discapacitat, o d'identitat o expressió de gènere de les persones residents.
- Obertura a la comunitat, afavorint la participació de les persones acollides a les escoles i altres contextos de socialització de l'entorn.
Tipologia de recursos residencials
Atès el nombre de persones que poden ser acollides, els centres d'acolliment residencial es denominaran:
- Llar, quan no superen les huit places.
- Residència, en els restants casos.
Atenent les seues característiques funcionals, les llars o residències poden ser:
- De recepció, destinades a l'atenció immediata o al primer acolliment.
- Específiques per a problemes greus de conducta, denominació amb la qual s'identificarà els centres regulats en el capítol IV del títol II de la Llei orgànica 1/1996.
- D'acolliment general, en els restants casos.
Nou model d'acolliment residencial
Enllaç al document Acolliment residencial i protecció infantil: nou model d'atenció en centres i llars d'acolliment pressionant sobre la imatge