Visualització de contingut web

Actes commemoratius

Premis "Raquel Payá"

El dia 30 de gener, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la no-Violència, se celebra a la Comunitat Valenciana l'acte d'entrega dels premis "Raquel Payá" de la Generalitat, creats l'any 2007, mitjançant el Decret del Consell 234/2007, de 7 de desembre (DOCV núm. 5657, d'11 de desembre de 2007), a fi de reconéixer i premiar públicament les i els adolescents que es troben complint mesures judicials i mostren una major dedicació i esforç en el desenrotllament del seu projecte educatiu i de reinserció social.

El premi es concedix a tres persones menors d'edat, que són triades per un jurat presidit per la consellera competent en matèria de justícia juvenil, i integrat per personalitats de prestigi en matèria d'intervenció docioeducativa d'adolescents. Les persones candidates són proposades pels equips directius de les residències socioeducatives, per mitjà d'un informe raonat sobre els mèrits que concorren en cada un d'ells.

Els premis deuen el nom a la pedagoga valenciana María Raquel Payá Ibars, la qual va consagrar la seua labor professional a la reforma pedagògica en tots els àmbits de l'educació i, molt especialment, en l'àrea de la infància i la joventut. Amb estos premis, la Generalitat ret homenatge al llegat d'esta "mestra de mestres", que unia  la seua passió per València a la constant entrega i dedicació al seu treball com a professora universitària, investigadora i brillant conferenciant a favor de la reforma educativa.

L'acte d'entrega dels premis Raquel Payá constituïx, així mateix, una ocasió idònia per a reconéixer públicament la labor que realitzen les persones treballadores de les residències socioeducatives, dels equips de direcció, del personal tècnic, de l' equip educatiu i de totes les persones que hi treballen, per fer possible que estes i estos adolescents prenguen consciència de la seua realitat, aprenguen a confiar en si mateixos i en els altres, i adquirisquen els coneixements, els hàbits, les actituds i els valors necessaris per a viure en societat.

El 3 de febrer de 2021 es va dur a terme el lliurament de premis de la XIV edició dels premis. Enguany, marcats per la situació sanitària causada pel Covid-19, l'acte va ser retransmés de manera online. A continuació es mostra un vídeo resumeixen de l'acte. Enhorabona a les persones candidates i a les premiades.

 

Dia dels drets de la infància i l'adolescència

D'acord amb la disposició addicional segona de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l'adolescència, la Generalitat promourà la celebració anual del Día dels drets de la Infància i Adolescència, en la data determinada per l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Aquesta data és el 20 de novembre, en commemoració de la signatura de la Convenció dels Drets del Xiquet.

Per al present any dins de la proposta d'activitats per a commemorar la celebració del dia dels drets de la infància, ens han enviat les activitats que han dut a terme vint-i-tres dels òrgans de participació infantil i adolescent de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, s'ha establit col·laboració amb diferents entitats públiques i agents socials: Parcs Naturals de la C.V., Centre d'Artesania C.V., Human Fest, IVAM, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I, Universitat de València i Universitat d'Alacant.

Finalment, també ens han fet partícips de les seues activitats el Col·legi Oficial d'Educadores i Educadors Socials de la C.V.(COEESCV, El Col·legi Oficial de Psicologia de la C.V. (COPCV), l'Ajuntament de València o UNICEF.

Totes les activitats desenvolupades, s'han recollit en un document memòria que pot consultar-se pressionant sobre la imatge de la portada del mateix que s'observa en el marge d'aquesta pàgina.

Finalment, es presenta a continuació l'avaluació que s'han dut a terme en alguna de les activitats desenvolupades. Es poden consultar pressionant sobre el logo de cada entitat on s'han dut a terme:

 

Avaluació activitats
         

 

Acte presentació còmic "La nostra veu"

El 24 de desembre de 2018 es publicava al Diari Oficial de la Generalitat La Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència. La mateixa llei contempla, dins del dret a la informació que han de gaudir els xiquets, les xiquetes i els adolescents, que la Generalitat ha d'oferir continguts informatius en format accessible i amigable per a la infància i l'adolescència.

Així doncs, s'ha editat un còmic, tant en valencià com en castellà, que pretén acostar el coneixement dels seus drets als xiquets, les xiquetes i els adolescents i que porta per títol La Nostra Veu.

L'acte de presentació del còmic es realitza dijous 26 de desembre de 2019 a les 11:00 en el Centre del Carme Cultura Contemporània.

A través de les aventures dels personatges del còmic Josep, la Yaiza, la Fàtima, l'Àlex i la Clara ens apropem a un món molt més amigable amb la infància i l'adolescència actuals. Perquè la in­fància, sense negar que és el futur, ha d'exercir el dret a ser escoltada i tinguda en compte. Els xiquets, les xiquetes i els adolescents són l'ACÍ i l'ARA.

 

 

 

 

Dies commemoratius

D'altra banda, es pretén difondre dies commemoratius que tinguen relació amb els drets de la infància i l'adolescència. S'ha elaborat una selecció de dies commemoratius que tenen relació amb els drets recollits en la Llei 26/2018. Des del d'abril de 2020 aquestes són les imatges que venen publicant-se periòdicament als canals de difusió de què disposa la C onselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en xarxes socials:

 

Data Dia commemoratiu Data Dia commemoratiu
16 d'abril Dia Mundial contra l'esclavitud Infantil 21 d'abril Dia Mundial de la Creativitat i la Innovació
02 de maig Dia Mundial de la Lluita contra l'Assetjament Escolar 13 de maig Dia del Xiquet Hospitalitzat
15 de maig Dia Internacional de les Famílies 17 de maig Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
28 de maig Dia Internacional del Joc 31 de maig Dia Mundial Sense Tabac
01 de juny Dia Mundial de les Mares i els Pares 04 de juny Dia Internacional dels Xiquets Víctimes Innocents d'Agressió
07 de juny Dia Mundial dels Drets del Naixement 07 de juny Dia Mundial de la Innocuïtat dels Aliments
12 de juny Dia Mundial contra el Treball Infantil 20 de juny Dia Mundial de les persones Refugiades
26 de juny Dia Internacional de la Lluita contra l'ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues 30 de juny Dia de les Xarxes Socials
12 d'agost Dia Internacional de la Joventut 29 d'agost Dia Mundial del Videojoc
08 de setembre Dia Internacional de l'Alfabetització 15 de setembre Dia Internacional de la Democràcia
28 de setembre Dia Internacional de la Sordera 29 de setembre Dia Europeu de l'Esport Escolar