Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Prestació professional - Inclusión Social
PRESTACIÓ PROFESSIONAL
QUÈ ÉS LA PRESTACIÓ PROFESSIONAL?
La llei 19/2017, del 20 de desembre, de renda valenciana d'inclusió establix que la RVI és un dret subjectiu que es concreta en una prestació econòmica i/o una prestació professional per a realitzar un procés d'inclusió social dirigides a cobrir les necessitats bàsiques de les persones, que garantisquen la qualitat de vida.
La prestació professional està orientada a promoure i facilitar la plena inclusió social de les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social.
El seu objectiu és fer costat a les persones destinatàries i les seues comunitats incidint en el seu apoderament, l'ampliació i millora dels seus recursos, capacitats i habilitats i acompanyar-les en el procés d'autonomia fent especial incidència en la ruptura de la transformació generacional de la seua situació d'empobriment.
Esta prestació es concreta en la planificació d'una intervenció individualitzada a través d'un itinerari: un conjunt d'actuacions, instruments i procediments tècnics que donaran cos al pla personalitzat d'intervenció, on es registren els objectius, activitats, recursos que hi ha aconseguir o amb els quals cal coordinar-se, professionals responsables, procediment de seguiment i d'avaluació de la intervenció.
A QUI VA DIRIGIDA LA PRESTACIÓ PROFESSIONAL?
Les persones destinatàries de la prestació professional vinculada a la RVI seran les persones titulars i beneficiàries de RVI.
La persona és la protagonista del seu canvi fent un treball individualitzat, familiar, grupal o comunitari i acompanyat en tot el procés per a afavorir la inclusió social i la seua inserció laboral.
ORGANISME RESPONSABLE
En la llei 19/2017 de RVI s'establix que les entitats locals, a través dels servicis socials d'atenció primària, donada la seua consideració de prestació bàsica del sistema públic de servicis socials, desenvoluparan les següents atribucions:
a) La detecció de les persones o les unitats de convivència que es troben en situació d'exclusió o risc d'exclusió, i la realització de les prestacions professionals a través dels diferents instruments d'inclusió social: configuració del diagnòstic social, la subscripció amb les persones interessades de l'acord d'inclusió social, elaboració del pla personalitzat d'intervenció, itinerari social, familiar o individualitzat i també participar, si és el cas, en l'elaboració de l'itinerari d'inserció laboral en coordinació amb els servicis públics d'ocupació.
b) La instrucció i presentació de l'expedient, de l'informe social, si és el cas, així com de l'informe-proposta de resolució sobre la concessió de la renda valenciana d'inclusió, en la modalitat que corresponga, en el registre de la direcció general competent en matèria de renda valenciana d'inclusió.
c) El seguiment, revisió i avaluació dels instruments d'inclusió social a través dels servicis socials d'atenció primària mitjançant un acompanyament personalitzat orientat a la inclusió plena i efectiva en la societat utilitzant instruments d'inserció laboral en col·laboració i coordinació amb els equips professionals dels servicis d'ocupació locals i el servici públic d'ocupació i formació (LABORA).
Així doncs, la intervenció serà dissenyada i implementada pels equips d'atenció primària, concretament pel Servici d'Inclusió.
PROGRAMA D'IMPLEMENTACIÓ D'ITINERARIS D'INCLUSIÓ SOCIAL
És l'equip especialitzat del programa instrumental que la Generalitat finança a les entitats locals a través del Fons Social Europeu Plus, per a facilitar el desenvolupament de la prestació professional, la integració i activació de persones amb dificultats d'inclusió social i laboral, dissenyant i desenvolupant itineraris personalitzats d'inclusió.
La seua provisió és opcional, a petició de cada municipi o mancomunitat, i actualment no està implementada en totes les entitats locals.
La intenció de la Direcció General d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament és que arribe a implementar-se en la totalitat de municipis del territori de la Comunitat Valenciana, garantint un model d'intervenció basat en el dret a rebre una prestació professional.
QUI SÓN ELS DESTINATARIS DEL PROGRAMA?
Seran destinatàries del Programa d'Implementació d'Itineraris d'Inclusió Social les persones titulars i beneficiàries de la renda valenciana d'inclusió i/o d'altres prestacions econòmiques del sistema públic valencià de servicis socials, quan es determine i considere necessària la intervenció, tant des de l'àmbit social com del laboral o des de tots dos.
També podran considerar-se persones destinatàries aquelles que presenten situacions de vulnerabilitat o risc d'exclusió social i que vulguen accedir a un itinerari d'inclusió.
NORMATIVA
-
Llei 19/2017, de 20 de desembre, de Renda Valenciana d'Inclusió.
-
Decret 60/2018, d'11 de maig, del Consell, pel qual es desenvolupa la Llei 19/2017, de 20 de desembre, de la Generalitat, de renda valenciana d'inclusió
-
Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de servicis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.
-
Decret 27/2023 de 10 de març, del Consell, pel qual es regulen la tipologia i el funcionament dels centres, servicis i programes de servicis socials i la seua ordenació dins de l'estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials
-
INSTRUCCIÓ 1/2024, de la Direcció General Inclusió i Cooperació al Desenvolupament, relativa al procediment de desenvolupament de la prestació professional de la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI), així com per a la implementació del Programa d'Itineraris d'Inclusió Social de les Entitats Locals adherides al Contracte Programa, finançat amb fons del Programa Operatiu del Fons social Europeu Plus (FSE+) 2021-2027.
-
Doc. 5 Informe de derivació de serveis socials a itinerari laboral
-
Doc. 5B Qüestionari cerca d'ocupació (model a la web LABORA)
-
Doc. 8 Diagnòstic laboral (model LABORA)
-
Doc. 9 Itinerari laboral (model LABORA)
-
Doc. 10 Informe derivació / devolució del Labora a Serveis Socials (model LABORA)
-
Doc. 11 Informe derivació de serveis socials a itineraris específics d'entitats del tercer sector
-
Doc. 12 Informe d'avaluació final / tancament serveis socials d'atenció primària (actualitzat novembre 2024)
-
Doc. 13 Informe tancament i devolució d'entitats del tercer sector a serveis socials
-
Doc. 2 Diagnòstic d'exclusió i/o vulnerabilitat (Ho realitza atenció primària i acompanya a la derivació al programa Itineraris)
-
Doc. 2B Diagnòstic situació personal i familiar (Ho realitza atenció primària i acompanya a la derivació al programa Itineraris)
-
Doc. 5 Informe de derivació d'atenció primària a itinerari laboral (Ho realitza atenció primària)
-
Doc. 5B Qüestionari cerca d'ocupació (model a la web LABORA)
-
Doc. 7 Informe d'avaluació trianual (Ho realitza atenció primària)
-
Doc. 8 Diagnòstic laboral (model LABORA)
-
Doc. 9 Itinerari laboral (model LABORA)
-
Doc. 10 Informe derivació / devolució del Labora a Serveis Socials (model LABORA)
-
Doc. 11 Informe derivació de serveis socials a itineraris específics d'entitats del tercer sector (Ho realitza atenció primària)
-
Doc. 12 Informe d'avaluació final / tanque serveis socials d'atenció primària (actualitzat novembre 2024)
-
Doc. 13 Informe tancament i devolució d'entitats del tercer sector a serveis socials