Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada

Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada

Estudi-Diagnòstic

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de la Direcció General de Persones Majors, es va marcar per objectiu la realització de l'Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada.

Per a això, va ser necessari realitzar un estudi diagnòstic. Aquest treball va partir del document encarregat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives a la Universitat Jaume I de Castelló, titulat «Estudi per a l'establiment de les línies estratègiques de l'Estratègia d'Envelliment Actiu».

En aquest estudi van quedar definides les línies estratègiques de treball:


 

Estratègia

Procés participatiu

Aquesta Estratègia es caracteritza pel seu caràcter participatiu i per a la seua elaboració es va comptar amb la participació d'entitats del tercer sector de majors, de la part empresarial, sindicats, associacions, un representació de l'Administració Local, de l'Administració Autonòmica, dels Centres d'Envelliment Actiu, la Universitat, i en particular el Consell Valencià de Persones Majors, que representa a les persones majors de la Comunitat Valenciana.

El procés participatiu es va iniciar amb una sessió de presentació el 12 de gener de 2022.

Amb l'objectiu de facilitar al màxim la participació de tota persona, entitat, associació o col·lectiu interessat en això, el procés de participació va combinar la presencialitat amb una plataforma informàtica per a realitzar aportacions al llarg de tot el procés.

 

Ratificació de l'Estratègia

El Consell va ratificar l'Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada 2023-2027 el 20 de gener de 2023.

La finalitat d'aquesta Estratègia, que s'ha organitzar entorn de cinc línies estratègiques i 18 objectius amb 61 mesures a implantar, és establir polítiques perquè les persones majors continuen gaudint de la vida al màxim i de la millor manera, acompanyades de tota la societat. 

Pot descarregar-se l'Estratègia pressionant sobre la imatge de la portada en el marge esquerre d'aquest text. A més, existeix un fullet explicatiu del document que pot descarregar-se pressionant sobre aquest enllaç.

D'igual manera, pot accedir-se a la notícia completa sobre la ratificació de l'Estratègia pressionant sobre aquest enllaç.

 

 

Presentació de l'Estratègia

L'acte de presentació de l'Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada va tindre lloc en el Centre Cultural de la Beneficència, a València, el 23 de març de 2023.

L'acte va consistir en una jornada tècnica de presentació l'Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada, 2023-2027 que ens permeté compartir coneixements i experiències, el programa de la qual es pot vore presionant sobre la imatge del marge.

La jornada comptà amb 5 taules redones, cadascuna d'elles corresponents a una línia de l'estratègia. A més, la clausura va ser a càrrec de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives Aitana Mas i va comptar amb l'actuació de Pep Gimeno "Botifarra" acompanyat de la Confederació Europea de Músics Jubilats.

Es pot visualitzar l'enregistrament de la jornada través d'aquest enllaç.

Amb la finalitat de compartir experiències i iniciatives en relació amb l'envelliment actiu i soledat no desitjada en la Comunitat Valenciana es va establir una convocatòria de la Direcció General de Persones Majors per a la realització de pòsters. Aquests pòsters foren exposats el dia de la Jornada Tècnica de Presentació de l'Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada (2023-2027).

A continuació es poden visualitzar els pòsters exposats i si es presiona sobre cadascun d'ells, es poden descarregar:

 

Espai Pòster

Documents resum de les taules de la Jornada sobre l'Estratègia

Listado documentos