Presentació

Presentació

Definició de CEA

D'acord amb la definició establida en el Decret 27/2023, de 10 de març, del Consell , els centres d'envelliment actiu (CEA) són centres diürns de caràcter ambulatori que paren atenció professional especialitzada i preventiva per a persones majors promovent l'envelliment actiu de manera saludable.

En estos centres es desenvolupen actuacions de prevenció, rehabilitació, assessorament i suport personal amb caràcter periòdic amb l'objectiu de contribuir a millorar l'autonomia personal de les persones.

Són centres de titularitat autonòmica i de caràcter públic, dependents de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, que es troben emmarcats en l'estructura funcional de servicis socials dins de l'atenció primària de caràcter específic.

Objectius d'estos Centres

  • Previndre la deterioració física, emocional i cognitiva contribuint al manteniment de les seues capacitats.
  • Promocionar hàbits de vida saludable i optimitzar els actius de salut en el seu àmbit territorial.
  • Potenciar i visibilitzar les capacitats adquirides per l'experiència de les persones majors.
  • Fomentar les relacions interpersonals i la comunicació i promoure la participació de les persones majors.
  • Afavorir l'autoestima i la motivació de les persones majors.
  • Fomentar la cultura, l'activitat física, promoure la formació de les noves tecnologies que propicien la inclusió en les noves demandes digitals.
  • Promoure les relacions intergeneracionals i en general les relacions amb l'entorn social i cultural.
  • Previndre i identificar el maltractament, així com fomentar pràctiques de bon tracte.
  • Identificar i canalitzar situacions de soledat no desitjada.
  • Evitar i/o retardar la institucionalització social o sanitària de les persones majors.

Breu història

El Centre de Majors Dr. Waksman va ser obert al públic al març de 1976 com a Llar del Pensionista, sent transferit per l'IMSERSO a la Generalitat Valenciana en 1985, juntament amb altres 32 centres distribuïts per les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

La transformació en Centre Especialitzat d'Atenció als Majors es va dur a terme al febrer de 1996, com a experiència pilot juntament amb els centres de Gandia i Paterna.

La directora general de Servicis Socials d'aquell moment, tenint en compte el plantejament realitzat per un grup de directors/es i comptant amb l'experiència, suggeriments i aportacions de la resta de directors, els tècnics i altres professionals d'estos centres, va executar el projecte de transformació de tots els existents a la Comunitat Valenciana, com a culminació d'un projecte complex, amb uns objectius ambiciosos però molt beneficiosos per a les persones majors, com s'ha demostrat amb els assoliments aconseguits al llarg d'estos anys.

Va ser una etapa d'esforç, dedicació i entusiasme per part dels professionals dels centres d'Alacant, Castelló i València, per a aconseguir la transformació d'estos centres en el menor temps possible, salvant totes les dificultats que s'anaven presentant, però comptant amb la garantia del suport inestimable d'aquella directora general que, creient plenament en el projecte, el va canalitzar tècnica i econòmicament per a aconseguir uns centres que han sigut i continuen sent el referent de l'atenció preventiva i especialitzada a les persones majors.

En la presentació de l'experiència pilot del CEAM Dr. Waksman per la directora d'este centre, en representació de la Generalitat Valenciana, en el l Congrés de Polítiques Socials d'Atenció als Majors, celebrat per l'Ajuntament de Vitòria Gasteiz en el Palau de Congressos Europa, l'any 2006, al qual van assistir professionals i polítics (diputats nacionals i autonòmics, senadors, alcaldes, regidors, entre altres) del camp dels servicis socials dedicats als majors de tota Espanya va quedar bé palesa.

El projecte va causar un gran impacte en els assistents, amb reiterades preguntes, manifestacions i felicitacions a la ponent pel contingut i imatges transmeses d'eixe procés de transformació de les antigues Llars de Tercera Edat en Centres Especialitzats d'Atenció als Majors, per totes les novetats i millores en l'atenció a les persones majors que s'estaven implantant a la Comunitat Valenciana.

Actualment, després de l'aprovació del Decret 27/2023, de 10 de març, del Consell, els Centres Especialitzats d'Atenció als Majors, han passat a denominar-se Centres d'Envelliment Actiu.