Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Presentació
Orígens
Este centre va ser en els seus orígens la Llar del Jubilat o Pensionista de Paterna. La llar va ser inaugurada el 7 de maig de 1984 i es va construir en un solar que, per a esta finalitat, l'Ajuntament va cedir gratuïtament a l'Institut Nacional de la Seguretat Social. Estes Llars van formar part de la xarxa de recursos de l'Institut de Majors i Servicis Socials (IMSERSO), que posteriorment foren transferits a la Generalitat, la qual, en 1996, inicia la seua transformació cap als actuals CEA. Esta transformació va suposar canvis importants quant als servicis i activitats que en ells es prestaven, incloent-hi una major professionalització d'estos.
Definició
Els centres d'envelliment actiu (CEA) són centres diürns de caràcter ambulatori que paren atenció professional especialitzada i preventiva per a persones majors tot promovent l'envelliment actiu de manera saludable.
Es tracta d'un servici diürn i ambulatori que desenvolupa actuacions de prevenció, rehabilitació, assessorament i suport personal amb caràcter periòdic, amb l'objectiu de contribuir a l'autonomia funcional de les persones.
Són centres de titularitat autonòmica i de caràcter públic, que es troben emmarcats en l'estructura funcional de servicis socials dins de l'atenció primària de caràcter específic.
El Decret 27/2023, de 10 de març, del Consell, pel qual es regulen la tipologia i el funcionament dels centres, servicis i programes de servicis socials, i la seua ordenació dins de l'estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials canvia la nomenclatura dels CEAM a CEA, sense que este canvi afecte els objectius i la finalitat d'esta mena de centres.
Objectius
Àrees d'actuació
El caràcter preventiu i especialitzat del CEA es plasma en el desenvolupament d'una sèrie de servicis i activitats, distribuïts en les següents àrees d'actuació:
Educació, promoció i seguiment de la salut de les persones usuàries a través de cursos, tallers i xarrades informatives sobre estils de vida saludables i manteniment de l'autonomia, així com a través dels servicis de rehabilitació preventiva, d'infermeria i de podologia.
Prevenció i millora de la deterioració tant física com cognitiva, tractant d'evitar cronicitats i processos d'invalidesa. Esta àrea es desenvolupa a través d'una sèrie de tallers i del servici de rehabilitació preventiva.
Facilitar, a través del servici de treball social, una correcta informació, assessorament i derivació, si és el cas, sobre recursos, prestacions i servicis d'interés per a les persones majors.
Fomentar les relacions interpersonals i la comunicació, prevenint situacions de soledat no desitjada, així com promocionar el bon tracte i la sensibilització en matèria d'igualtat de gènere.
Així mateix, des d'esta àrea es realitzen activitats que puguen promoure inquietuds culturals, intel·lectuals, etc., així com potenciar la formació en tecnologies de la informació i de la comunicació.
Realització d'activitats físiques per a mantindre un bon estat físic i mental.
Potenciació d'activitats, així com eixides i viatges culturals, que faciliten els contactes socials, l'adquisició d'aptituds i l'ocupació del temps lliure de manera creativa i recreativa.