Activitats de La Caixa

Activitats de La Caixa

 

Al llarg de cada curs, des de la Fundació “La Caixa” i dins del Programa de Persones Majors, s'oferixen als CEA activitats i tallers grupals per a fomentar l'aprenentatge, l'apoderament i la socialització de les persones majors.

En este programa, existixen diversos àmbits d'acció, dins dels quals es desenvolupen una sèrie d'activitats i tallers d'una duració aproximadament trimestral. Per a accedir a estos, cal apuntar-se a través del full de sol·licitud general d'activitats del centre, coincidint també amb el període d'inscripció de la resta de tallers (dos primeres setmanes de setembre), indicant en quina activitat o activitats concretes es voldria participar. Posteriorment, i una vegada realitzada la programació d'estes, es contacta de manera telefònica per a informar de l'inici de cada taller específic i procedir a la inscripció definitiva, si és el cas.

Els àmbits d'actuació i els tallers que solen oferir-se des del CEA de Paterna són els següents:

 

Millora de la salut física i prevenció de la fragilitat

L'objectiu és promoure l'autonomia de les persones mitjançant hàbits de vida saludable que milloren el seu benestar físic i cognitiu, a través de les següents activitats:

  • En forma: taller de promoció de la salut mitjançant la realització d'exercici orientat a mantindre i millorar la condició física general de les persones majors.
  • Alimenta el teu benestar: este taller se centra en el foment d'hàbits saludables que poden ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones majors, a través de la informació sobre els aliments i els seus components, la dieta saludable i equilibrada, i l'alimentació en l'envelliment.
  • Despertar amb un somriure: dormir bé és necessari per a aconseguir un verdader descans. Per això, en este taller es transmeten els coneixements necessaris per a millorar les circumstàncies que afavorixen el somni i la seua adaptació als diferents moments vitals.

 

Foment del desenvolupament personal

L'objectiu d'este àmbit és facilitar el desenvolupament d'habilitats, competències i recursos personals que redunden en la millora del benestar emocional. Per a això, es poden posar en marxa diversos tallers que aborden coneixements, tècniques i habilitats psicoemocionals que pretenen contribuir al desenvolupament del projecte de vida de les persones, com són:

  • Viure com jo vull, en les sessions del qual es treballen les següents temàtiques: les meues motivacions, el control de la meua vida, planificar i gestionar el meu temps, prendre decisions, pensar en positiu, les meues relacions, donar-se permís, etc.
  • Viure en positiu, on es treballa: la resiliència i la nostra capacitat d'adaptació, fortaleses psicològiques (saviesa, curiositat, coratge, perseverança i sentit de l'humor), prevenció i gestió de conflictes, sentir-se bé en soledat …

 

Participació social i voluntariat

L'objectiu és facilitar i promoure que les persones majors puguen participar en la societat, aportant la seua experiència vital i els seus coneixements, perquè puguen sentir-se part d'esta. Les activitats que es realitzen en este àmbit són:

  • Accions locals: es construïxen projectes de voluntariat social, cultural, intergeneracional o d'informàtica, en col·laboració amb entitats socials o agents col·laboradors pròxims.

 

Creativitat i reflexió

El desenvolupament de la creativitat aporta beneficis a la salut física, cognitiva i emocional durant tot el cicle vital. Per això, s'oferixen tallers i iniciatives que ajuden a desenvolupar la creativitat i la imaginació, així com a afavorir la cerca de la sensibilitat o la presa de consciència d'habilitats existents, per a dotar de sentit la realitat de les persones majors. En este àmbit cal destacar:

  • Grans lectors: espai de trobada en el qual les persones debaten sobre temes d'interés a través de la lectura de diferents novel·les.

 

Millora de les competències digitals

En una societat cada vegada més digitalitzada, la bretxa que genera el no tindre accés a les noves tecnologies pot minvar el dret a la informació de les persones majors, a més de dificultar la seua participació i vinculació social. Per això, des d'este àmbit, es faciliten una sèrie de ferramentes i recursos necessaris perquè se senten partícips del nou escenari digital.

Les activitats proposades per a desembolicar-se amb facilitat en este nou entorn són:

  • Iniciació a la informàtica: s'ensenyen els coneixements bàsics per a manejar l'ordinador, internet i el correu electrònic.
  • Videoconferències: s'analitzen les principals plataformes, com Zoom o Google Meet, per a poder interactuar i mantindre reunions en línia.
  • Whatsapp: es facilita l'entrada en la missatgeria instantània a través de dispositius mòbils, així com els seus principals elements de comunicació i seguretat.
  • Xarxes socials: es presenten dos de les xarxes socials més utilitzades en l'actualitat, Instagram i Facebook, així com els principals usos i aspectes que cal tindre en compte per a navegar per elles.
  • Fes tràmits per internet: es pretén que les persones participants coneguen les principals ferramentes que tenen a la seua disposició per a realitzar tràmits quotidians a través de l'ordinador i puguen practicar amb elles.
  • Comunica't per la xarxa: l'objectiu és donar a conéixer, d'una manera pràctica i entretinguda, les principals ferramentes de comunicació en línia, com Gmail, Facebook, Whatsapp i Skype.
  • Prepara la teua eixida o desplaçament: es donen a conéixer les ferramentes que tenen a la seua disposició per a realitzar un desplaçament de manera autònoma, còmoda i segura.
  • Maneig del mòbil: es tracta d'acostar a les persones majors al món de les tecnologies de la comunicació i oferir informació pràctica sobre la utilització dels dispositius mòbils intel·ligents i com traure partit a les aplicacions més útils per a la vida diària.

​Estes activitats s'impartixen els dimarts al matí, a excepció dels tallers de l'àrea de millora de competències digitals que, generalment, es programen els dimarts a la vesprada.

Tallers presencials fundació la caixa