Detall Notícia

La Generalitat exerceix l'acció popular en un cas d'assassinat d'una dona víctima de la violència masclista a Torrevieja

14/01/2022
La Generalitat exerceix l"acció popular en un cas d"assassinat d"una dona víctima de la violència masclista a Torrevieja

- La vicepresidenta insisteix que és "fonamental mantindre el contacte amb les víctimes o possibles víctimes" i informar "davant de la mínima sospita"
- Recorda que la Generalitat posa a la disposició de les víctimes els Centres Dona 24 hores, amb atenció telefònica i presencial
- Poden contactar telefonant al 016 o al 900 580 888, a través de l'adreça electrònica <016-online@iguadad.gob.es> i per Whatsapp en el 600000016El Consell ha autoritzat l'Advocacia General de la Generalitat per a exercitar l'acció popular en el cas relacionat amb l'assassinat a Torrevieja de María Elia, de 35 anys, víctima de la violència masclista.

Aquest succés, ocorregut el desembre passat, constitueix un cas de violència de gènere, un problema d'àmbit social públic d'interés general que obliga els poders públics a actuar de manera activa amb l'objectiu d'aconseguir la plena erradicació dels maltractaments.

"Estem parlant de María Elia, de 35 anys, mare d'una xiqueta de 3 anys, que va ser assassinada el 18 de desembre a sa casa de Torrevieja (Alacant) per la seua parella, amb antecedents per violència de gènere amb parelles anteriors", ha recordat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al Ple.

Oltra ha reiterat que és "fonamental mantindre el contacte amb les víctimes o possibles víctimes si tenim la mínima sospita" i ha recordat que la Generalitat posa a la disposició de les víctimes i de la societat en general la xarxa de Centres Dona 24 hores, amb atenció presencial i telefònica a través del 016 o en el 900 580 888.

Així mateix, ha recordat que les víctimes o les persones que tinguen coneixement d'un possible cas de violència masclista "poden contactar a través del correu <016-online@iguadad.gob.es> i per Whatsapp en el telèfon 600000016".

Sis víctimes mortals en 2021

En 2021, un total de sis dones van ser víctimes mortals de la violència de gènere en la Comunitat Valenciana, assassinades "a mans dels seus agressors per ser dones"; en el conjunt de l'Estat es van confirmar un total de 43 assassinats masclistes de dones, que deixen 30 xiquets i xiquetes orfes, i 6 menors d'entre 5 i 12 anys.

A més, durant la primera setmana de gener, ja hi ha hagut un altre assassinat masclista a Espanya: Sara, de 38 anys, que va ser trobada sense vida per la Policia Foral de Navarra al seu habitatge, assassinada presumptament per la seua parella.

La vicepresidenta ha informat que, en total, des que es comptabilitzen els casos de violència de gènere, 1.126 dones han sigut assassinades a Espanya, i ha incidit que, en molts casos, també "els xiquets i xiquetes han sigut víctimes directes o indirectes" de la violència masclista, "uns xiquets i xiquetes que tenien dret a créixer i viure amb sa mare".

Personació de la Generalitat

L'article 36 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes, estableix que la Conselleria amb competències en matèria de dona podrà proposar al Consell de la Generalitat l'exercici de l'acció popular, a través de l'Advocacia General de la Generalitat, o d'advocades/ats col·legiades/ats, en els casos d'agressions físiques domèstiques en què es cause la mort o lesions greus a dones residents a la Comunitat Valenciana.

La Llei integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, 7/2012 de la Generalitat, estableix en l'article 58 que la Generalitat exercirà l'acció popular en tots els procediments penals que se seguisquen per delictes de violència sobre la dona amb resultat de mort, així com en els casos en què es genere alarma social o es produïsquen lesions greus i invalidants. Si és el cas, la Generalitat sol·licitarà sempre la privació de la pàtria potestat del presumpte agressor.

Així mateix, la Llei 10/2005, d'assistència jurídica, de la Generalitat, disposa que correspon als advocats de la Generalitat integrats en l'Advocacia General de la Generalitat la representació i defensa en el judici.

El Consell va aprovar la proposta d'actuació institucional de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en cas d'assassinats de dones víctimes de violència de gènere, amb la finalitat de conjuminar esforços i visibilitzar de manera conjunta el rebuig als actes de violència de gènere, en els casos en què es produïsca la mort d'una dona o dels seus fills o filles a la Comunitat Valenciana.

Aquest protocol inclou, com a norma general, la realització d'una concentració de repulsa a la porta del Palau de la Generalitat i en la de cada una de les conselleries.

Arxius relacionats