Detall Notícia

El Consell aprova l'Estratègia valenciana d'infància i adolescència, que guiarà les polítiques de la Generalitat per a garantir els drets de xiquets i xiquetes

26/11/2021
El Consell aprova l"Estratègia valenciana d"infància i adolescència, que guiarà les polítiques de la Generalitat per a garantir els drets de xique...

- Mónica Oltra ressalta que conté objectius "clars, concrets i quantificables" que reflecteixen la realitat actual
- Entre les actuacions que inclou destaquen les mesures de "lluita contra la violència de gènere i dins de les aules o la defensa dels xiquets i xiquetes en situació de vulnerabilitat"La vicepresidenta i consellera portaveu, Mónica Oltra, ha informat que el Consell ha aprovat l'Estratègia valenciana d'infància i adolescència 2022-2026, que servirà de guia en el "disseny, planificació, aplicació, desenvolupament i avaluació de les polítiques de la Generalitat", de manera que es garantisquen els drets de la infància i l'adolescència.

En aquest sentit, Oltra ha destacat que la mesura "ha nascut per a assegurar la igualtat d'oportunitats" dels xiquets, xiquetes i adolescents, així com "protegir-ne la unitat convivencial i les xarxes socials de suport; tot això, amb el compromís de les institucions i de la societat valenciana".

La vicepresidenta ha explicat que, per a l'elaboració d'aquesta, s'ha tingut en compte un informe de diagnòstic elaborat el març de 2019, i ha tingut la participació d'institucions, entitats, societat civil i professionals compromesos amb els drets de la infància i adolescència, la qual cosa ha permés fixar uns objectius "clars, concrets i quantificables que reflecteixen la realitat actual".

En concret, es divideix en cinc programes destinats a "reforçar els sistemes públics de garantia de drets de la infància i adolescència, promoure les polítiques de gènere i igualtat, reduir les desigualtats des de l'universalisme proporcional i cap a l'equitat, augmentar la participació social de la infància i l'adolescència i promoure una cultura de bon tracte".

Aquests cinc programes "es plasmen en cinc objectius generals, 29 objectius específics i 85 actuacions concretes", entre les quals la vicepresidenta ha destacat les adreçades a "lluitar contra la violència de gènere, la violència dins de les aules o la violència de pares a fills".

També es recullen mesures destinades a "la protecció a la infància en situació de vulnerabilitat, la salut mental, el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i intersexuals, així com un esment especial a la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents dins dels àmbits de la vida pública, que els incumbeixen i dels quals, habitualment, havien quedat relegats a un segon pla".

Nou model per a les residències de persones majors

D'altra banda, el Consell també ha aprovat diverses modificacions de la normativa vigent en matèria social, amb l'objectiu de fer possible "la transició cap al nou Sistema Públic Valencià de Serveis Socials".

Així mateix, s'hi incorporen "les lliçons apreses durant la crisi de la COVID-19, que impliquen fer adaptacions, com la reducció del nombre de places màximes a autoritzar en els nous centres residencials de persones majors o millorar la planificació i organització per a fer front a situacions d'emergència".

Entre aquests canvis, Oltra s'ha referit a la modificació del Decret 59/2019, d'ordenació del sistema públic valencià de serveis socials, en el qual "es redueix a 100 el nombre de places màximes a autoritzar en les residències de persones majors i s'estableix l'obligatorietat d'articular-se en unitats de convivència, com si fora una casa particular", amb una capacitat màxima de 25 places cada una.

"Aquest nou model -ha destacat- marcarà totes les infraestructures que es posen en marxa amb el Pla d'infraestructures socials 'Convivint', que suposa una inversió de 561 milions d'euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions al llarg i ample del nostre territori, amb 6.000 noves places públiques en residències i centres de dia per a les persones més vulnerables".

En aquest sentit, ha assenyalat que es tracta de construir "espais agradables i habitables" i que "s'assemblen el més possible a llars, perquè: com a casa, en cap lloc".

Arxius relacionats