Detall Notícia

Els centres Dona Rural realitzen 4.767 atencions a dones víctimes de violència de gènere durant el primer semestre de l'any

15/10/2021

- Les oficines estan ubicades a Elda, Yátova, Sant Mateu i Segorbe i de manera itinerant donen servei a les dones de l'àmbit rural


La Xarxa de Centres Dona Rural ha desenvolupat durant el primer semestre d'enguany un total de 4.767 atencions a dones víctimes de violència de gènere que viuen en poblacions de zones de l'interior de la Comunitat Valenciana.

Aquestes atencions han permés oferir ajuda a 910 dones per problemàtiques de maltractaments físics i/o psíquics, abús sexual, agressió sexual i assetjament sexual en l'àmbit laboral, tràfic de dones, mutilació genital i matrimoni forçós.

Del total de dones ateses, 321 n'acudien per primera vegada als serveis que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives posa específicament a la disposició de les dones víctimes de la violència masclista, a través de la Direcció General de l'Institut de les Dones.

La resta de dones ateses, 589 en total, corresponen a casos de seguiment d'anys anteriors, casos represos o expedients d'enguany d'altres centres Dona de la xarxa que han assumit els centres rurals per proximitat territorial.

El treball que s'ha fet amb aquestes dones evidencia algunes particularitats que diferencien l'àmbit rural de l'urbà, entre les quals hi ha l'existència d'una violència oculta que les professionals fan aflorar gràcies al treball conjunt i coordinat amb altres agents que intervenen en aquest àmbit.

Per a combatre-la, es duen a terme les atencions a aquestes dones en itinerància, és a dir, les tècniques de treball social, psicologia i assessorament jurídic es desplacen fins a la víctima per a facilitar-ne l'eixida del context de violència.

Pel que fa a les 4.767 atencions realitzades pels serveis dels centres Dona Rural, 739 van ser presencials, 652 en itinerància, 3.355 de manera telefònica i 21 per videoconferència.

Atenció integral i especialitzada

La Xarxa de Centres Dona Rural es va posar en marxa fa dos anys i mig amb un doble objectiu: d'una banda, donar atenció integral i especialitzada a les dones víctimes de maltractaments, i visibilitzar la violència masclista en les zones rurals i d'interior, i d'altra banda, treballar la prevenció i la promoció en matèria d'igualtat.

La ruralitat és un concepte molt complex que no només va lligat a poblacions de grandària reduïda, sinó que es refereix també a un estil de vida, una distància més gran dels contextos urbans i un accés general més complicat a alguns serveis.

Aquest és el motiu pel qual el servei està compost per uns equips itinerants que es coordinen des de quatre bases fixes ubicades a les localitats d'Elda, Yátova, Segorbe i Sant Mateu, que compten amb un equip d'atenció directa compost per una plantilla de psicòlogues, treballadores socials i advocades.

Així mateix, disposen d'un equip de prevenció de violència de gènere i promoció de la igualtat compost per educadores socials i tècniques d'integració social, que s'encarrega de l'organització i l'execució d'actuacions de visibilització i prevenció de la violència de gènere en l'àmbit rural, organització i execució d'actuacions de promoció de la igualtat en les zones rurals i promoció d'activitats que comporten l'apoderament i l'assistència per a una vida independent d'aquestes dones.

Així, des de la seu d'Elda es dona atenció a les comarques de l'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l'Alcoià, el Comtat, la Costera i la Vall d'Albaida; des de Yátova es presta servei a la Canal de Navarrés, la Vall de Cofrents-Aiora, la Plana d'Utiel i el Racó d'Ademús; Segorbe coordina les comarques de la Serrania, l'Alt Palància, l'Alt Millars i l'Alcalatén, i Sant Mateu les dels Ports, el Baix i l'Alt Maestrat.

Bretxa digital de gènere

La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha evidenciat una bretxa digital de gènere en les dones dels contextos rurals, per la qual cosa, després de la coordinació de les dues xarxes de professionals, Xarxa Valenciana d'Igualtat i Xarxa de Centres Dona Rural i d'Interior, es va organitzar el curs 'Apoderament de les dones en contextos rurals a través de les TIC', amb l'objectiu principal d'erradicar la bretxa digital de gènere en els contextos rurals.

Aquests cursos es van fer en col·laboració amb la Diputació de Castelló entre el 28 de setembre de 2020 i el 31 de gener de 2021 en els centres de dinamització econòmica i social (CEDES) de Vall d'Alba, Segorbe, Albocàsser, Llucena i Morella.

En aquests moments s'està desenvolupant el Curs d'Alfabetització Digital amb Perspectiva de Gènere en les zones rurals i d'interior de Castelló: consulteu ací.