Detall Notícia

Oltra: 'Visibilitzar i ajudar la dona rural representa un dels reptes més importants de la igualtat d'oportunitats'

14/10/2021
Oltra: "Visibilitzar i ajudar la dona rural representa un dels reptes més importants de la igualtat d"oportunitats"

- La vicepresidenta ha participat en la Trobada de Dones de la Mar, organitzada amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural
- El I Pla estratègic valencià de la dona rural "servirà per a promoure la igualtat d'homes i dones en aquest sector"La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que visibilitzar i ajudar la dona rural "representa un dels reptes més importants de la igualtat d'oportunitats" i constitueix, a més, "un eix estratègic per al desenvolupament rural".

La vicepresidenta ha participat, en el Palmar, en la Trobada de Dones de la Mar, organitzat amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural, que ha comptat amb la presència de nombroses persones representants del sector pesquer, confraries, associacions de dones de la mar i persones representants d'àmbit autonòmic i municipal relacionades amb el món de la pesca, el desenvolupament rural o la igualtat.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat la necessitat de promoure totes aquelles actuacions encaminades a la consecució de la igualtat efectiva entre homes i dones "com a element fonamental del desenvolupament sostenible del medi rural".

En aquest sentit, s'ha referit a la creació del nou Servei de Promoció de la Dona en l'Àmbit Rural de la Generalitat per a abordar la problemàtica específica de les dones "dins del món rural, en general, i del sector primari, en particular", i l'elaboració del I Pla estratègic valencià de la dona rural, "que ha de servir de diagnòstic per a promoure la igualtat efectiva d'homes i dones en el nostre entorn rural".

En aquest punt, la vicepresidenta ha denunciat "la situació de discriminació que viuen les dones rurals" i la necessitat de "reconéixer-les professionalment i facilitar-los l'accés a la titularitat de les explotacions", ja que a pesar que representen "la columna vertebral dels pobles, hui en dia continuen enfrontant-se a nombrosos obstacles que els impedeixen desenvolupar tot el seu potencial".

Segons el seu parer, aquesta situació ocorre perquè es tracta d'un sector econòmic i una cultura "altament masculinitzada" que fa necessari continuar avançant "per a establir mesures que milloren la vida de la dona en el medi rural general, i del valencià, en particular".

És per tot això, ha incidit, que des del Consell "som conscients que el futur d'un medi rural en igualtat exigeix incorporar la veu de la dona en tots els àmbits de decisió", i, per tant, es fa cada vegada més necessària "la incorporació progressiva d'aquesta als sectors econòmics en el món rural, millorant-ne les condicions de vida, reconeixent-les professionalment i promocionant la seua evolució dins dels sectors econòmics", especialment l'agrari, l'agroalimentari, el ramader i el pesquer.

Així mateix, la vicepresidenta ha destacat la importància del protagonisme i la participació de les dones del món rural "en espais públics i de presa de decisions en els àmbits sindical, professional, cooperatiu i polític".

El sector primari, ha puntualitzat, "és un dels motors fonamentals de la nostra economia" i, com a tal, una de les prioritats és que les dones actives del sector "puguen continuar dedicant-se al seu ofici i puguen viure dignament per a continuar construint una societat que siga garantia de viabilitat, identitat i progrés del món rural".

Xarxa Dona Rural

Oltra s'ha referit també a un servei destinat exclusivament a les dones rurals com és la Xarxa Dona Rural, impulsat per la Conselleria d'Igualtat com un servei itinerant i especialitzat en l'atenció de les violències masclistes, que en l'àmbit rural "són encara més complexes d'abordar".

Aquesta xarxa de centres rurals es va posar en marxa fa dos anys amb un objectiu doble: d'una banda, donar atenció integral i especialitzada a les dones víctimes de maltractaments i visibilitzar la violència masclista en les zones rurals i d'interior, i, d'una altra, treballar la prevenció i la promoció en matèria d'igualtat.

Arxius relacionats