Detall Notícia

Igualtat destina més de 3 milions d'euros en ajudes a associacions d'Alzheimer des de l'inici de la pandèmia

15/09/2021
Igualtat destina més de 3 milions d"euros en ajudes a associacions d"Alzheimer des de l"inici de la pandèmia

- La vicepresidenta ha participat en la presentació del projecte d'AFAV 'Desorden en el desván' per a donar visibilitat a l'impacte de la malaltia
- Oltra destaca que un 39 % de les places finançades amb fons públics en centres residencials són per a persones amb Alzheimer i altres demènciesLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest matí que el seu departament ha destinat més de tres milions d'euros en ajudes directes a associacions relacionades amb l'Alzheimer des de l'inici de la pandèmia de la COVID-19.

"Es tracta d'entitats i associacions que compten amb el suport de la Generalitat per a continuar en la tasca que fan, des dels programes de suport familiar, tallers de psicoestimulació cognitiva, servei d'ajuda a domicili, fins a intervenció i inserció social de les persones afectades", ha indicat.

En concret, ha destacat el treball realitzat per aquestes entitats en els últims mesos i ha informat que, amb l'objectiu de facilitar el desenvolupament de les respectives activitats, "es van atorgar en 2020 més d'1,5 milions d'euros en ajudes directes a 50 entitats, que es calcula que beneficien més de 2.000 persones, les subvencions, i familiars, una quantitat que s'ha augmentat aquest any 2021 per concurrència competitiva", amb la suma de més de tres milions d'euros des de l'inici de la pandèmia.

Oltra ha fet aquestes declaracions en la clausura de l'acte de presentació de 'Desorden en el desván', un treball discogràfic impulsat per l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València (AFAV) amb motiu del 30é aniversari de l'entitat i coincidint amb la commemoració, el pròxim dia 21 de setembre, del Dia Mundial de l'Alzheimer.

En aquest projecte, els i les cantants valencians Nacho Mañó, Gisela Renes, Jonathan Pocoví, Charo Jiménez, Andreu Valor, Sarah Rope i Pau Chafer; els grups musicals Melomans, Los de Marras, Bombai, Seguridad Social i La Habitación Roja, i el cor Les Veus de la Memòria posen les seues veus en un CD amb el qual s'homenatja la situació viscuda per aquest col·lectiu des de l'inici de la pandèmia, per a fer valdre l'art com a eina terapèutica.

En l'acte han participat la presidenta d'AFAV, Ana María Ruiz; la diputada d'Acció Social de la Diputació de València, Pilar Sarrión, i la regidora d'Envelliment Actiu de l'Ajuntament de València, Pilar Bernabé.

Així mateix, durant la presentació, els cantants Charo Jiménez i Nacho Mañó, promotor del projecte, han interpretat el tema 'Desorden en el desván' que dona nom a la iniciativa, la lletra del qual ha sigut creada per David Mazcuñán, familiar d'una persona afectada per l'Alzheimer.

Atenció especialitzada

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que a la Comunitat Valenciana hi ha al voltant de 50.000 persones diagnosticades amb Alzheimer i 100.000 familiars afectats, per als quals, des de la Generalitat, "oferim les àmplies respostes sociosanitàries que ajuden, especialment, a millorar la seua qualitat de vida per mitjà d'una atenció especialitzada i, sobretot, amb programes preventius".

Així, ha recalcat que la xarxa assistencial per a persones majors en situació de dependència de la Generalitat compta actualment amb més de 27.000 places residencials i 5.000 places en centres de dia, un 39 % de les quals estan ocupades per persones malaltes d'Alzheimer i altres demències.

"A més ?hi ha afegit?, el nou model residencial preveu la creació d'unitats específiques per a malalties neurodegeneratives en els centres residencials, per a adaptar l'atenció que presten aquests centres a les noves necessitats de les persones majors en situació de dependència".

D'altra banda, ha apuntat que a la Comunitat Valenciana "un total de 34 CEAM desenvolupen una atenció preventiva, des de totes les àrees, per a assolir una autonomia personal i, des de la prevenció, retardar o evitar situacions de dependència".

Reconeixement a les persones cuidadores

"Criar, cuidar i curar són activitats essencials perquè estan directament lligades al benestar de les persones", ha afirmat la vicepresidència. Per això, ha valorat el treball fonamental de les persones cuidadores, una tasca "imprescindible, massa vegades silenciada, desconeguda i poc reconeguda, que tradicionalment han assumit les dones des de casa".
"Les i els professionals han d'estar valorats i valorades perquè són una part fonamental del nou model econòmic que estem impulsant, perquè són generació de riquesa, d'ocupació i d'investigació".

Arxius relacionats