Logo Generalitat


Oltra presenta una campanya del 8M com a homenatge 'a les dones imprescindibles que sostenen la vida'

  • La vicepresidenta del Consell ha posat l'accent en la tasca de les dones durant la pandèmia, tant en l'àmbit privat com en el públic
  • Sota el lema #8MImprescindible, la campanya d'enguany té com a protagonistes dones de sectors i professions essencials

(02/03/2021) - La vicepresidenta del Consell ha posat l'accent en la tasca de les dones durant la pandèmia, tant en l'àmbit privat com en el públic
- Sota el lema #8MImprescindible, la campanya d'enguany té com a protagonistes dones de sectors i professions essencialsLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat la campanya del seu departament per al 8 de març, Dia Internacional de la Dona, que sota el lema #8MImprescindible vol fer valdre les cures i la criança, necessàries perquè una societat puga "sobreviure", i ha assegurat que la pandèmia de la COVID-19 ha demostrat que les úniques que són imprescindibles "són les persones que crien, cuiden i curen i són, la gran majoria, dones".

Per aquest motiu, ha assenyalat, la campanya d'enguany vol ser un homenatge a les dones que són "imprescindibles, que han treballat en primera línia i han sostingut les nostres vides".

Durant la presentació, la vicepresidenta s'ha referit a les víctimes de la pandèmia i ha afirmat que la COVID-19 "sap de gènere" perquè, excepte en la infància i l'adolescència, en la resta de franges d'edat "el virus està afectant més les dones".

Aquestes dades, ha assegurat Oltra, "no són una casualitat", perquè en l'àmbit privat, segons dades de l'Eurostat-INE, a Espanya un 95 % de les dones s'involucren diàriament en la cura de les seues filles i fills en contrast amb el 68 % dels homes, cosa que es tradueix, a judici seu, en una doble jornada que té un impacte negatiu "en la salut mental i física".

Així mateix, s'ha referit a les professions feminitzades en l'àmbit públic, com el personal sanitari, en el qual el 84,2 % de les plantilles d'infermeria i auxiliar són dones, així com en el 93 % del personal de neteja i en el 84 % de les persones que atenen en les caixes dels supermercats, que també són dones. En aquest sentit, ha explicat que en molts d'aquests casos es tracta de treballs "poc reconeguts i mal pagats".

Segons ha defensat la vicepresidenta, les activitats essencials no són les grans empreses, ni la borsa, ni els viatges de negocis ni el futbol, "som nosaltres, les que criem, cuidem i curem cada dia en cada casa i en cada lloc de treball".

Es tracta, ha assegurat, d'activitats essencials del dia a dia, "les que salven i fan una societat més unida". Hi ha afegit que el valor de les cures no remunerades ascendeix a 180 milions d'euros i 130 milions d'hores, "seria com si 16 milions de persones treballaren 8 hores al dia".

La campanya #8MImprescindible d'enguany té com a protagonistes dones que treballen en sectors i professions essencials i imprescindibles, com ara Cheche Epam Boneke, infermera d'epidemiologia; Sagrario Palomo, cuidadora; Elena Pinilla, investigadora en nanofotònica; Susana Hernández, conductora d'autobús, i Elena Morante, educadora infantil.

Aquestes dones, ha assegurat Oltra, són una xicoteta mostra de totes aquelles que treballen en sectors i professions "essencials i imprescindibles", i representen "la idea i l'horitzó de la igualtat transformant-lo en el missatge que volem transmetre: 'per elles, per tu, per totes, la nostra lluita és imprescindible'".

Nova llei d'igualtat

La vicepresidenta s'ha referit també a l'inici, el dia 8 de març, de l'audiència prèvia de la nova llei d'igualtat per a recollir com se sent la ciutadania sobre quins aspectes s'haurien d'incloure.

"És necessari actualitzar aquesta norma", l'última és de 2003, i ha posat l'accent que la nova ha de pivotar sobre "la igualtat, la llibertat, la inclusió, la no-discriminació i l'equitat" amb un enfocament "des de la interseccionalitat i amb dos eixos que inspiren la llei: el feminisme i l'harmonització amb el planeta, això que s'ha denominat ecofeminisme".

Premis Isabel Ferrer

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, dins dels actes per a commemorar el Dia Internacional de la Dona, ha lliurat els premis Isabel Ferrer.

Enguany els guardons han recaigut, en primer lloc, en l'Associació Solidària Frasco de Alabastro ASFA, que fa treball assistencial atenent un dels col·lectius de dones més oblidades i amb les pitjors i més cruels condicions de vida: les víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual.

L'associació duu a terme tasques informatives sobre drets i ajudes a víctimes, 'in situ' en els llocs de prostitució mostrant-los suport, escoltant-les, assistint-les amb roba, calcer, aliments, productes d'higiene i qualsevol altra necessitat que plantegen les usuàries.

Així mateix, s'ha premiat Marina Calatayud Cuesta, una dona amb una llarga carrera en l'Administració pública, compromesa en la lluita per l'aplicació de la igualtat en les polítiques públiques i per la seua lluita contra la violència de gènere.

Finalment, Rosa María Rodríguez Magda, filòsofa i escriptora, ha sigut guardonada per la seua contribució al feminisme des de la investigació, l'experimentació, la producció literària i la docència. Les seues reflexions filosòfiques han creat escola, les seues obres es tradueixen i s'estudien en universitats de diversos països i la seua teoria de la transmodernitat s'està incorporant a projectes de sostenibilitat mediambiental en diversos països africans.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat