Guia de recursos i activitats

Guia de recursos i activitats

Guia de recursos i activitats per a treballar amb la infància i l'adolescència els seus drets

Presentació de la Guia a càrrec de Rosa Molero, directora general d'Infància i Adolescència

El 20 de novembre, la ciutadania celebra el Dia Universal de la Infància i es commemora la Convenció dels Drets de la Infància.

 

La Convenció dels Drets de la Infància és un tractat internacional de les Nacions Unides, signat en 1989, en el qual es recullen els drets que totes les xiquetes i xiquets tenen com a persones individuals. Aquest tractat va suposar un moment molt important per a la història de la infància i l'adolescència, ja que es va reconéixer per primera vegada que tots els xiquets, xiquetes i adolescents tenen drets com per exemple la llibertat d'expressió, d'opinió, la participació i l'associació, que fins a aqueix moment només es concebien per a les persones adultes.

Des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives es va reflexionar sobre un plantejament de la celebració del Dia Universal de la Infància que permetera una conscienciació social que puga arribar a tots els racons de la Comunitat Valenciana.

Així doncs, s'ha creat una guia, amb la intenció de servir com una eina perquè xiquets, xiquetes i adolescents (XXA) juguen, es relacionen, aprenguen i gaudisquen, de la celebració del seu dia, al mateix temps que promouen els seus drets com a protagonistes del canvi.

El 20 de novembre, la ciutadania celebra el Dia Universal de la Infància i es commemora la Convenció dels Drets de la Infància.

Aquest document, que porta per títol «Guia de recursos i activitats per a treballar amb la infància i l'adolescència els seus drets», es compon de 20 activitats, cadascuna d'elles vinculada a un o diversos drets sobre la base de la Llei valenciana d'infància i adolescència (Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l'adolescència), sota el paraigua dels drets universals de la infància que recull la Convenció dels Drets de la Infància.

La guia va dirigida a aquells organismes que entre les seues funcions es trobe la promoció i sensibilització dels drets de la infància i l'adolescència i que, mitjançant el seu treball directe amb aquesta població menor de 18 anys, pretenga la realització d'activitats que promoguen els drets de la infància i adolescència especialment a través de la commemoració del 20 de novembre.

Entre aquests organismes destacarien els consells de participació infantil i adolescent municipals i els consells de participació infantil i adolescents de les residències que integren la xarxa de protecció de la Comunitat Valenciana.

El material contempla 20 fitxes, una per a cadascuna de les activitats proposades així com annexos amb els documents, propostes o exemples que calen per a poder realitzar les activitats sent una eina amb recursos lúdics i educatius per a treballar amb la infància i l'adolescència els seus drets. Segons la seua tipologia, entre aquestes activitats es troben tallers, gimcanes, jocs d'orientació, jocs de pistes, jocs de rastreig i jocs creatius.

Fitxes

 
  1. A primera vista
  2. A la recerca dels meus drets
  3. Qui és qui?
  4. El meu poble al detall
  5. Geocerca
  6. Relleu pels teus drets
  7. CompArteix drets
  8. Arbre de la protecció
  9. Free tour
  10. Berenar intercultural
  11. Tik Tok Saludable
  12. Història del meu nom
  13. El meu arbre familiar
  14. Receptes intergeneracionals
  15. Violentòmetre escolar
  16. Xarxa creativa i cultural
  17. Què vull veure créixer?
  18. Trivial de drets
  19. Torneig de freestyle temàtic "La Nostra Veu"
  20. Micro obert "La Nostra Veu"

 

Vídeos testatge

Per a comprovar la funcionalitat i adequació de la guia, es va proposar a 4 consells de participació infantil municipals que participaren en el testatge d'alguns jocs. Així doncs, es va convidar a la proposta el Consell Local d'Infància d'Alcoi, el Consell Municipal d'Infància i Adolescència de Carcaixent, el Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència de Castelló de la Plana i el Consell Municipal d'Infància i Adolescència de Quart de Poblet. A continuació es poden visualitzar els vídeos que resumeixen el procés en què cada consell va triar el joc que volien provar, el desenvolupament d'aquest i l'opinió d'alguna consellera o conseller

 

Vídeos

Castelló de la Plana
Quart de Poblet
Carcaixent
Alcoi