Actualidad

Atrás I Jornada de Trabajo sobre los Delitos de Odio en la Comunidad Valenciana

I Jornada de Trabajo sobre los Delitos de Odio en la Comunidad Valenciana

Celebrada el 20 y 21 de abril de 2016

En aquesta I jornada es pretén establir en un context de debat, conèixer, reflexionar i proposar actuacions encaminades a prevenir les conductes d'odi i atendre a les víctimes dins de set eixos/àmbits de treball: el marc legal, la sensibilització i la igualtat de tracte, la prevenció de les conductes d'odi, la millora en el procés de denúncia, l'atenció a les víctimes, la realització dels informes de dades i els espais de coordinació entre tots els agents implicats. La jornada es dirigeix a administracions i entitats que treballen en el sector així com a persones i col·lectius interessats en aquesta matèria.

Documents adjunts

 

PROGRAMA

 

I. MARC LEGAL.

-Carmen Andreu, Fiscalia Delegada per a la Tutela Penal de la Igualtat i Contra la Discriminació de València.

 

II. SENSIBILITZACIÓ

- Sensibilització als mitjans de comunicació. Unió de Periodistes - Jessica Ortega

Sensibilització des de les entitats. Campanyes Fundació Rais. Maribel Ramos

- Sensibilització des de les institucions. Subdirecció General per a la Igualtat de Tracte i No Discriminació del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Rosa Maria Candela.

 

III. PREVENCIÓ

- El discurs d'odi a través de les xarxes socials i esdeveniments esportius. Luis Moreno, delegat de Participació de la Policia Nacional a València.

- Manual de Diversitat Cultural de l'IVASPE. Ángeles Navarro, cap del Servei de Formació en Seguretat i Emergències de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències.

- Programa de Formació en Delictes d'Odi. José Luis Diego, director de projectes europeus de la Policia Local de València.

 

IV. DETECCIÓ/DENUNCIA

- La importància de la informació que arreplega la denúncia. David Garfella, Inspector de Policía Local, coautor del Manual para la Actuación policial ante la Diversidad Cultural.

- Pla de Prevenció de la Violència i Promoció de la Convivència. Registre Central d'Incidències PREVI. Monica Añón. Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

- Sistema de Vigilància de la Violència d'Odi als Hospitals. María Ángeles Rodríguez investigadora del Projecte SIVIVO de l'Institut de Salut Pública Carlos III de Madrid.

 

V. ATENCIÓ A LA VÍCTIMA

- Oficina de Solidaritat amb les Víctimes de Delictes i Conductes d'Odi, Discriminació i Intolerància de Moviment contra la Intolerància, director, presidente de la asociación, Esteban Ibarra.

- Oficines d'Atenció a les Víctimes del Delicte. Antonia Corrales, advocada de la Fundació d'Atenció a les Víctimes de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

-Servici d'Assistència i Orientació a Víctimes de Discriminació Racial o Ètnica, del Consell per a l'Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica adscrit a l'Institut de la Dona i per a la Igualtat d'Oportunitats del Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat. María del Carmen Cortés Amador. Abogada Departamento de Igualdad y Lucha contra la Discriminación de la Fundación Secretariado Gitano de Madrid

 

VI. MEMÒRIA

- Informe sobre els incidents relacionats amb els delictes d'odi a Espanya. Jaime Cereceda Fernández. Jefe de Area Estadística. Gabinete de Coordinación y Estudios Ministeri de l'Interior.

- Recull de dades per part de la societat civil: la mirada no oficial. Plataforma Ciudadana contra la Islamofòbia. Barbara Ruiz

- La memòria de les víctimes: Projecte Crims d'Odi. Miquel Ramos.

 

VII. COORDINACIÓ

- Projecte Xarxes Contra l'Odi. Jenifer Rebollo, gerent de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB).

- Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia. Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Francisco Javier Marco, cap de Servei de l'OBERAXE.

 

CONCLUSIONS.