Premi Isabel Ferrer

Premi Isabel Ferrer

A la Direcció General de la Institut Valencià de les Dones, de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, li correspon, entre altres funcions, la promoció i execució de mesures per a fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes, l'atenció a la dona, la promoció, la participació i els programes de la dona.

Per a contribuir al compliment d'aquest objectiu es van crear, mitjançant Decret 28/1999, de 16 de febrer, del Govern Valencià, els Premis "Isabel Ferrer" de la Generalitat, amb la finalitat de reconéixer i premiar públicament a aquelles persones, físiques o jurídiques, ja siguen de naturalesa pública o privada, que, des d'un àmbit personal, laboral, social, institucional o cultural, han destacat per trencar els prejudicis socials i culturals que impedeixen a les dones ser iguals als homes o que hagen destacat per la seua labor en favor de la igualtat entre dones i homes. Porten el nom d'una dona castellonenca que va contribuir en el segle XVIII a la promoció educativa de les xiquetes creant la Casa de l'Ensenyament de Castelló, la primera escola d'ensenyament gratuït per a xiquetes de famílies sense recursos econòmics. 

ANUNCI DE LA CONVOCATÒRIA DELS PREMIS "ISABEL FERRER"

S'inicia el termini perquè les entitats interessades pugan presentar propostes de candidatures als Premis "Isabel Ferrer".

La proposta de candidatura s' haurà d' acompanyar de la documentació següent:

  1. Biografia i motius pels quals es proposa a la persona o entitat candidata (format pdf signat).
  2. Dades de contacte de la persona o entitat candidata proposada.

Les propostes, juntament amb la documentació, hauran de remetre's com a data límit el 12 de febrer de 2024 al següent correu electrònic: institutdelesdones_promocio@gva.es, indicant en l'assumpte: Premis "Isabel Ferrer".

Enllaç de la convocatòria

RESOLUCIÓ de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials,
Igualtat i Habitatge per la qual es nomena el Jurat que ha de resoldre els Premis
“Isabel Ferrer” a l’any 2024.

 

Guardonades Isabel Ferrer 2023

El Jurat per unanimitat, ha pres la decisió que les persones i entitat guardonades amb els Premis Isabel Ferrer de la Generalitat en la seua vint-i-cinc edició, en ordre alfabètic, siguen les següents:

- ANA LÓPEZ NAVAJAS

- ANNA RUIZ SOSPEDRA

- ASOCIACIÓN MUJERES CON DISCAPACIDAD XARXA

Es fa especial esment per part del jurat de la importància de reconéixer des de la sororitat, la lluita de dones en altres contextos geogràfics, com el moviment de dones iranianes per la igualtat "Dona, vida i llibertat".

ANA LÓPEZ NAVAJAS és, a més d'investigadora, filòloga i professora de llengua i literatura, assessora de Coeducació i Igualtat en la Formació del Professorat.

Ana va fundar Women´s Legacy Project, que desenvolupa cinc recursos digitals d'accés lliure i gratuït per a facilitar la inclusió de les dones en els continguts educatius: Banc de recursos, Catàleg d'obres musicals, Catàleg d'obres literàries, Catàleg d'obres artístiques i Curs de formació.

Women's Legacy: Our Cultural Heritage for Equity és un projecte europeu que contribuirà de manera decisiva a la inclusió de les dones protagonistes de la història i la cultura, i el seu llegat, en els continguts educatius.

ANNA RUÍZ SOSPEDRA és una artista plàstica valenciana, llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, i que, a més, ha cursat estudis d'Història de l'Art. Així mateix, cal destacar que una part del seu desenvolupament com a professional el va realitzar a l’Acadèmia de Belles Arts de Palerm.

Cal destacar que la seua trajectòria li reporta diversos premis en la categoria de Falles Innovadores i Experimentals.

ASOCIACIÓN MUJERES CON DISCAPACIDAD XARXA, sempre visualitzant a una dona inclusiva, forta i que pot valdre's per si mateixa. Tenen i mantenen des del naixement de l'associació (any 2005), el “programa d'Apoderament de la Dona víctima de violència i/ o discriminació”, afavorint l'impuls personal i la lluita per a l'Erradicació de la violència contra les dones i de les seues filles i fills. S'orienta, secunda i acompanya, en tot moment a aquella dona que ha sigut víctima de qualsevol forma de violència.

 

Resolució de nomenament del Jurat.

Resolució de nomenament de la Secretària del Jurat.

 

ÚLTIMES GUARDONADES

XXIV Edició - Any 2022

  • ADOMAR,(Associació Dones de la Mar), Associació valenciana de les dones pescadores, s’han fet un nom en el món de la mar, un món especialment masculinitzat on treballen faenant des dels seus vaixells. Forma part del grup de treball de la Xarxa Espanyola del Sector Pesquer, així com també de la plataforma Europea de dones del Sector Pesquer Aktea.

Se li atorga el premi per la seua llabor, amb accions de reconéixer un treball que majoritàriament estava destinat a homes, un treball a un dels col·lectius de dones més oblidades i amb pitjors condicions de vida. Treballen per a transmetre i divulgar els coneixements i valors de l'art de la pesca sobre la professió i amb enfocament de génere.

  • Carmen Soto Peris és activista a AI España des de la seva creació el 1978, primera presidenta de seu a la CV en 2002, actualment es la Coordinadora de l’ àrea de treball per a dones a AI de la Comunitat Valenciana i membre de l’equip autonòmic de relacions institucionals.

Se li otorga el premi a la seva trajectòria  de 40 anys defensant els drets humans a casa nostra, amb una mirada valenciana defensant a les dones i els seus drets , desde sempre, per això la considerent una pionera en la defensa dels drets de les dones.

  • Victoria Escrivá Palacios, Viví Escrivá, (Valencia 1939,) ha dedicat tota la vida a la il.lustració, amb una llarga trajectòria de gran qualitat artística i un estil molt personal.Forma part indiscutible de la generació que als anys setanta va marcar el rumb de l’ album il.lustrat a Espanya, en un mopment en què començava a despertar el sector editorial i molt especialment el del llibre per a criatures.

Se li otorga el premi  per la llarga trajectòria de gran qualitat artística i en defensa de la igualtat.

 

Documents i enllaços relacionats