Detall Notícia

L'IVAJ difon la nova guia Erasmus+ 2021

08/04/2021
L"IVAJ difon la nova guia Erasmus+ 2021

- Inclusió, medi ambient, transformació digital i participació en la vida democràtica, objectius prioritaris
- Enguany hi haurà dues rondes de presentació, la primera al maig i la segona a l'octubre-novembreL'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha començat la difusió del Programa Erasmus+ per al període 2021-27 així com la guia Erasmus+ 2021, que presenta destacades novetats en l'àmbit de joventut, amb el lema 'Enriquint vides, obrint ments'.

Entre els quatre objectius principals estan la inclusió i la diversitat, la transformació digital, el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic,
així com la participació en la vida democràtica.

En l'apartat d'inclusió i diversitat, el programa promou la igualtat d'oportunitats i accés, inclusió, diversitat i justícia al llarg de totes les seues accions. Les organitzacions i els participants amb menys oportunitats estan en el centre d'aquests objectius i el programa facilita els mitjans i recursos per a aconseguir-ho.

Un altre àmbit destacat és la transformació digital per a aprofitar el potencial de les tecnologies digitals per a l'ensenyament i l'aprenentatge i el desenvolupament d'habilitats digitals.

Així mateix, el programa es planteja com un instrument clau per a la creació de coneixements, habilitats i actituds sobre el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible tant dins com fora de la Unió Europea.

El Pacte Verd Europeu destaca el paper clau d'Erasmus+ i anima les organitzacions participants a promoure la sostenibilitat ambiental, fomentar els viatges ecològics: el desplaçament que utilitza mitjans de transport de baixes emissions per a la major part del viatge, com autobús, tren o vehicle compartit.

En la participació es dona prioritat als projectes que ofereixen oportunitats per a la participació de les persones en la vida democràtica, el compromís social i cívic a través d'activitats d'aprenentatge formals o no formals.

Rondes i projectes

Entre les novetats en les accions, es troben els projectes K1. Mobilitat de treballadors: a les mobilitats de desenvolupament professional s'afigen 'activitats de desenvolupament i divulgació del sistema', com a activitats complementàries per a augmentar l'impacte i contribuir al desenvolupament del treball juvenil.

En els projectes K1. Activitats de participació juvenil, es preveuen activitats d'educació no formal que fomenten la participació de la joventut i tinguen com a objectiu principal involucrar, connectar i empoderar els joves perquè puguen canviar les coses que els importen, a través la seua participació en la vida democràtica d'Europa, mitjançant campanyes de sensibilització entorn de la seua participació activa o simulació de funcionament de les institucions.

Aquestes accions poden ser tallers, reunions presencials / en línia, seminaris, esdeveniments, en l'àmbit nacional o transnacional sobre temes rellevants per a la seua vida diària com a ciutadans europeus actius.

Així mateix, hi inclouen consultes de joves com campanyes de sensibilització entorn de la participació dels joves en la vida democràtica o simulació de funcionament d'institucions.

Quant als projectes K2. Associacions a xicoteta escala, estan dirigides a organitzacions nouvingudes i amb menys experiència i actors a xicoteta escala. Aquestes associacions haurien de constituir un primer pas perquè les organitzacions cooperen en l'àmbit europeu. Així mateix, s'afavoreix la inclusió de grups amb menys oportunitats, que recull el suport a una ciutadania activa europea i porta la dimensió europea a l'àmbit local.

El nombre de rondes de presentació de projectes en 2021 es redueix a dos. Els terminis seran, en la ronda 1, fins a l'11 de maig per als projectes K1, i fins al 20 de maig per als projectes K2. La ronda 2 té com a termini de presentació el 5 d'octubre, per a projectes K1, i el 3 de novembre, per a projectes K2.

També s'hi ofereix un nou enfocament en el finançament del suport organitzatiu, en visites de preparació i en el suport a la inclusió. Per exemple, el suport al viatge verd s'incrementa en un 15 % de l'ajuda estàndard per a viatges i fins a 6 dies de viatge en cas de viatge ecològic.

Discover EU

El programa Discover EU s'integra en el programa Erasmus+ sota el lema 'Expandeix la teua zona de confort'.

Permetrà a joves de 18 anys participar en un sorteig de passes de tren per a viatjar i descobrir la diversitat cultural i lingüística de la Unió Europea.

En la primera ronda d'octubre de 2021 se sortejaran 60.000 viatges. Aquest estiu se sortejaran 15.000 viatges corresponents a les sol·licituds de viatges de 2019.

Hi podran participar joves que complisquen 18 anys en 2021, tant de manera individual com en xicotets grups, i les organitzacions acreditades Erasmus+.

Les organitzacions oferiran activitats de suport als participants (promoció; organització i planificació de rutes; assistència logística i reserves; suport a la inclusió i provisió d'un acompanyant, si és necessari; assessorament i tutoria al llarg de l'experiència i el seguiment i l'avaluació.

En 2021 es fomenta molt especialment el viatge en ferrocarril.

Més informació en la guia del programa:
consulteu ací

Més informació en la web de l'IVAJ: consulteu ací

Arxius relacionats