Detall Notícia

Oltra: 'El nou model social valencià aposta pel dret i la dignitat de les persones'

27/04/2018
Oltra: "El nou model social valencià aposta pel dret i la dignitat de les persones"

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que s'està abordant "la transformació del model social valencià més important dels últims 20 anys, apostant per la igualtat i la inclusió social com a horitzó i el dret i la dignitat de les persones com a qüestió essencial", ha afirmat Oltra.

La vicepresidenta i tot l'equip de direcció de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives han participat en la jornada de portes obertes que, dins de la campanya "La quarta pota", han organitzat ajuntaments de la Comunitat Valenciana "per a donar visibilitat" als serveis socials municipals d'atenció primària i "acostar a la ciutadania" els programes i recursos i la tasca exercida per les treballadores i els treballadors de les entitats locals.

La campanya "La quarta pota", dissenyada i impulsada per la Conselleria d'Igualtat, es va iniciar amb la col·locació d'una cadira gegant amb tres potes a la plaça de l'Ajuntament de València, i durant aquests mesos la cadira s'ha cedit a tots aquells ajuntaments que l'han sol·licitada.

La vicepresidenta ha destacat la necessitat de transmetre "la idea d'un nou model de serveis socials basat en el dret subjectiu i en la prevenció, i que forme part dels serveis essencials i els convertisca en universals".

És important, ha afegit, "que la gent conega els serveis socials del seu municipi, que conega la quarta pota d'aquesta cadira que li permet sentir-se segura", i ha assegurat que la finalitat és generar "un espai de comunicació en igualtat" amb la ciutadania i convertir els serveis socials "en puntals fonamentals de l'estat del benestar, juntament amb la sanitat, l'educació i el sistema de pensions".

La vicepresidenta ha explicat que la finalitat ha sigut que des dels municipis "facen seua aquesta idea i la compartisquen amb la ciutadania a través d'aquestes jornades de portes obertes que realcen els serveis socials municipals i els seus professionals".

1.573 professionals contractats

Així mateix, Oltra ha afirmat que "el Consell del Botànic sap que la consolidació dels serveis socials com la quarta pota de l'estat del benestar passa per l'enfortiment de l'espai local com a nucli d'inclusió" i, en aquest sentit, s'ha posat en marxa un nou model que ha anat acompanyat d'un increment de més del 300 % en la inversió per part de la Conselleria.

Aquesta dotació pressupostària, que en 2018 supera els 41 milions d'euros, permet als ajuntaments que enguany puguen contractar 1.573 professionals, i d'aquesta manera s'impulsa una reducció de la ràtio i es passa d'un professional cada 12.741 en 2015 a un cada 2.785 en aquest exercici.

Programa d'activitats

Els ajuntaments que durant el dia de hui han participat en la jornada "La quarta pota" han programat diverses actuacions per a difondre i donar a conéixer el treball dels equips dels serveis socials i els programes que s'ofereixen des de cada municipi.

Dins de les activitats programades per a celebrar la jornada s'ha presentat la campanya "La quarta pota" i la difusió de la tasca dels serveis socials a través de vídeos, exposició de cartells, fullets explicatius i distribució de marxandatge entre els assistents.

A més, els ajuntaments participants han informat sobre els programes bàsics de serveis socials del pla concertat, com la tramitació d'ajudes, els programes desenvolupats, centres, guia de recursos, presentació de projectes nous i els programes més innovadors. També s'han explicat les col·laboracions entre ONG locals, el treball desenvolupat en l'àmbit escolar o educatiu, així com propostes i suggeriments per part de la ciutadania.

Tot l'equip de direcció de la Conselleria ha participat en la jornada. La secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, i el secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, han assistit als actes organitzats pels ajuntaments d'Alacant i Vila-Real respectivament.

El subsecretari de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat, Francesc Gamero, ha visitat l'Ajuntament d'Alzira, i el delegat del Consell del Model Social Valencià, Xavier Uceda, l'Ajuntament de Burjassot.

Així mateix, la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez, ha participat de la jornada de l'Ajuntament de Paterna i el director general de Diversitat Funcional, Antonio Raya, ho ha fet a l'Ajuntament d'Aldaia.

D'altra banda, la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha visitat l'Ajuntament de Xàtiva, i el director general de l'Agència Valenciana d'Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, ha participat en la jornada de l'Ajuntament d'Elx.

En els actes organitzats per l'Ajuntament de la Vall d'Uixó per a celebrar aquest dia ha participat la directora general d'Inclusió Social, Inma Carda, i la directora general de l'Institut de les Dones i per la Igualtat de Gènere, María Such, ha assistit als actes de l'Ajuntament d'Elda.

Arxius relacionats